Terug

Nieuws

GGD start met groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma jeugd.

Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV prik

Vanaf 28 maart start de GGD Brabant-Zuidoost weer met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma.  Jongens en meisjes vanaf 9 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor hun vaccinaties BMR-DTP, HPV en Meningokokken ACWY.  Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens een uitnodiging voor de HPV prik. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio. 

HPV prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. De kans is groot dat een kind dan nog niet besmet is.

Wat is HPV?
HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders  besmetten.
Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar e
en HPV- infectie kan daarnaast ook leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina en schaamlippen. Het HPV-vaccin beschermt zo tegen zes soorten HPV-kanker.

Rijksvaccinatieprogramma  
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Naast de HPV prik voor 10 jarigen ontvangen ook jongens en meisjes van 9 jaar een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).

RIVM nodigt uit, GGD prikt

De GGD start de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 28 maart. De prikken worden gezet op meerdere locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Alle informatie over het RVP lees je op www.rvp.nl.  Informatie over de GGD groepsvaccinaties dit voorjaar lees je op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp