Terug

Nieuws

Koop een regenton met 20,- korting en gebruik het regenwater in uw tuin
Inwoners van de gemeente Son en Breugel die tussen 19 juni en 31 juli een regenton kopen, krijgen 20,- korting van de gemeente en waterschap de Dommel. Regenwater verdwijnt vaak direct via de regenpijp in het riool. Dat is zonde, want regenwater kunt u in uw eigen tuin gebruiken op droge momenten. Met deze regentonnenactie wil de gemeente het dorp samen met inwoners klimaatbestendiger maken oftewel voorbereiden op stortbuien en periode van extreme droogte.

De riolen worden steeds meer belast door hevige buien als gevolg van de klimaatverandering. Als gemeente nemen we maatregelen om de overlast hiervan te beperken. Maar dat kunnen we niet alleen. We vragen inwoners daarom om het regenwater van het riool af te koppelen en bijvoorbeeld op te vangen in een regenton, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Gemeente betaalt mee aan uw regenton
De regentonnenactie loopt van 19 juni tot en met 31 juli. Bij Boerenbond Pets Place en Praxis in Son en Breugel kunnen inwoners van de gemeente op vertoon van de ingevulde bon een regenton met korting aanschaffen. U ontvangt direct de korting. Per huishouden mag u één ton aanschaffen met korting. Er zijn 150 regentonnen dus wees er snel bij. De kortingsbon staat deze week op de gemeentepagina in de MooiSonenBreugelkrant en op www.sonenbreugel.nl/regentonnenactie.

Subsidie afkoppelen
Als u een regenton plaatst, gaat u het regenwater van het riool afkoppelen. Dit willen wij stimuleren en geven hier daarom subsidie voor. Als inwoners het regenwater dat op hun perceel valt, van het riool afkoppelen (achter- en zijkant) ontvangen zij een subsidie van 300,- van de gemeente. Waterschap de Dommel verdubbelt dit bedrag voor de eerste 260 huishoudens. Dus u ontvangt in totaal 600,- subsidie. Daarnaast ontvangen inwoners tot 2029 nog eens 50,- korting per jaar op de rioolbelasting als het gehele perceel is afgekoppeld. Dit wil zeggen dat ook het regenwater dat aan de voorzijde van de woning valt, bijvoorbeeld op de oprit of op het tuinpad, dan niet in het riool terecht komt, aldus wethouder water en wijkbeheer Jan Boersma.